proses pembuatan jem roselle



Langkah1

Masukkan buah rozel yang dah dikopek ke dalam periuk dan masukkan gula. 2-4 sudu macam tu pun cukup la tapi terpulang kat jumlah jem yg korang nak buat. Kalau banyak boleh tambah gula (terpulang kat korang keyy). campur kan buah rozel yg dah dikopek tadi tu dengan yg di gunakan untuk buat jus rozel tadi tu (kan x elok membazir kan..)

Langkah 2
Pasang api korang dan biar kan sampai mendidih (eh betul ke ayat ni..hrmm harap korang faham hee). Jangan lupa tambah air sedikit takut hangus pulak jem korang nanti.





Langkah 3

Jangan lupa sentiasa gaul kan rozel korang supaya x melekat dan x hangus bahgian bawah tu nanti. Dalam korang mengaul tu kalau korang nak korang boleh tekan2 dengan senduk korang biar cepat hancur.

Langkah 4

Langkah ni x perlu sangat. Tapi kalau korang nak boleh juga buat. Kalau korang rasa jem korang tak cukup lumat haa boleh la gunakan penapis ni. Haaa buat macam yang kat bawah yah.
Lumatkan/ hancurkan time jem korang masih panas yee. 



Tadaa ni la hasil nya setelah dilumat kan. Lepas tu tunggu sampai la jem korang sejuk baru boleh buat langkah seterusnya.






Langkah 5
Sementara tunggu jem sejuk boleh la sediakan botol kecil macam kat bawah. Tapi nak letak kat mana pon boleh janji kedap udara dan bersih. Ok kalau jem dah sejuk boleh la masukkan kat dalam bekas yang dah disediakan.


Tadaaa dah siap. Senang kan. Tak susah pon kan.

Langkah 6

Mesti korang ingat dah habis kan. Belum lagi laa. Langkah terakhir masukkan jem korang tadi kat dalam peti sejuk( untuk 2-3 hari cam tu   Biar tahan lama dan segar


Tak susah kan...
Dimana ada usaha di situ ada perut kenyang heheee

SELAMAT MENCUBA

 JUMPA LAGI !!!



Ulasan